Back to All Events

Bluesband - Mikés Blue Groove

 

 Slashing fat-toned harmonica and blues guitar work Who can cram your brain in to your neck A steady upright bass with a pumpin' piano and swingin' drums It's time for Chicago Blues and West Coast swing Här svänger det alltså ordentligt och att sitta still är en omöjlighet. Man har lyckats hitta en fin bluesblandning med en del eget material samt riktiga bluespärlor av Little Walter, Fab.T-birds, Wynonie Harris, Big Joe Turner, William Clarke, Willie Dixon, Joe Liggins m.fl. Svängfaktorn är som sagt mycket hög och musiken framförs med känsla och stor respekt för blueshjältarna. Bandet bildades sommaren-96 och fick på kort tid ett rykte om sig som ett av Norrlands bästa bluesband. Det "stora genombrottet" kom vid en bluesfest på Umeå Folkets Hus hösten-98. Kort efter kontaktades bandet av ett lokalt skivbolag och i mitten av april-99 kom första fullängds-CD:n ut i handeln. Skivan spelades in "live" inför en entusiastisk publik. Vid Bluesfestivalen i Mönsterås, samma år, deltog bandet tillsammans med 5 andra band i finalen i Scandinavian Blues Contest. Där blev det storslam och Mike's Blue Groove blev både juryns och publikens förstaval. Hösten-99 deltog bandet ytterligare i en tävling, Folkets Blues Award. Man vann även den tävling och juryns motivering löd: " Mike's Blue Groove kombinerar ett professionellt framförande med en driven musikalitet och formar därmed en raffinerad helhet med stark blueskänsla" Andra CD:n "Sit Down Baby" släpptes i Maj 2002 och fick ett mycket varmt mottagande. Den spelas på radiostationer runt om i världen bl.a Argentina, Spanien, USA, Italien, Makedonien, Danmark, Tyskland, England m.fl Plattan spelades in under 3 dagar med hjälp av Göran Svenningsson (The Instigators) som producent. Hösten 2006 var det så dags igen och efter 5 "liveinspelningar" fanns material till en ny CD. Denna gång förstärkt med en blåssektion och i mars 2007 var CD# 3 "Absolutly" ett faktum. Till sin hjälp denna gång hade man ingen mindre än, legendaren från Rockpile, nämligen Billy Bremner vid spakarna. 

I juni 2009 åkte MBG till blusens hemland USA. Under två veckor gjorde man 13 spelningar mellan New Orleans och Memphis. Bland annat spelade man på B.B Kings Club Ebony i Indianola, 930 Blues Café i Jackson, Ground Zero Bluesclub i Clarksdale, Hopson Plantage i Clarksdale, Shack Up Inn i Clarksdale, Highway 61 Bluesfestival i Leland, Blue Front Café I Bentonia Mississippi, Yazoo City m.fl 

Mike's Blue Groove har genom åren verkligen utvecklats till ett av de mest intressanta bluesbanden i Sverige. Att se detta band på scenen är verkligen en upplevelse och gåshuden är konstant. Att man har gjort ett flertal bejublade framträdanden i såväl Sveriges Radio som vid olika festivaler runt om i Norden är verkligen ingen tillfällighet. Här sprudlar verkligen spelglädjen och energin. 2010 blev MBG tillfrågade att spela med den legendariska bluesmannen Otis Grand som kanske är den förnämste förvaltaren av bluesmusiken i Europa. Det sa ”KLICK” och numera det band Otis begär vid spelningar i Skandinavien. 

Kort och gott…. BLUES THAT'LL MAKE YOU JUMP & JIVE

Earlier Event: August 9
Bluesband - Shake Down
Later Event: August 11
Sommarnatt